Zo overwin je de ‘Heartbreak Hill’ van Egmond
De NN Egmond Halve Marathon is niet zomaar een halve. Een bijzondere wedstrijd vraagt om een bijzondere aanpak. Met de onderstaande tips ben je op zondag 14 januari 2024 klaar voor de strijd met het parcours en de onvoorspelbare elementen.
Een halve marathon meet ruim 21 km. Om precies te zijn: 21098 meter. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland een stuk of veertig georganiseerd. Elk jaar is de NN Egmond Halve Marathon een van de eersten. Midden in de winter dus. Combineer het grillige weer van die periode met het pittige, zeer gevarieerde parcours en je weet waarom het niet alleen de mooiste, maar heel vaak ook de zwaarste halve marathon is. Als je ervoor gaat trainen, kun je niet volstaan met een standaard trainingsplan.
Het weer in Egmond
Het kan in januari flink spoken aan de Noordzeekust. Van alle (inmiddels 48) edities leren we dat de temperatuur zowel min tien als plus tien graden Celsius kan zijn. Het kan windstil zijn of, zoals in 1983, flink stormen. Wat te denken van de sneeuwstorm in 1985?
Omdat je nooit weet met welke condities je straks te maken krijgt, kun je het beste onder alle weersomstandigheden trainen. Dus schrap geen training als het regent, stormt, vriest dat het kraakt of sneeuwt, maar grijp die kans om te leren wat je bij dergelijke extreme omstandigheden het beste aan kunt trekken en wat ze doen met je lichaam en je humeur.
Het parcours van Egmond
Er ligt een uitdagend parcours voor je klaar. Het voert je over asfalt, klinkers, zand en schelpenpaden. Je krijgt ruim honderd hoogtemeters voor je kiezen (zie het hoogtekaartje op nnegmondhalvemarathon.nl). Een streeftijd heeft in Egmond weinig waarde; het is onmogelijk om vaste kilometertijden aan te houden. Je bent aangewezen op je gevoel en gezonde verstand en zult continue je loopsnelheid aan moeten passen. Je kunt het parcours verdelen in vijf stukken, elk met enkele specifieke kenmerken. Het is slim om die in je trainingsplan op te nemen.
Start en boulevard
De start is op de boulevard, nabij het bronzen beeld van Joop Smit, de Egmonder die in 1973 de eerste editie op zijn naam schreef. Rustig beginnen is er niet bij. Anders dan bij andere halve marathons mag de eerste kilometer wel degelijk de snelste zijn, omdat je dan ongeveer vijftien meter omlaag loopt. Na het ronden van de vuurtoren gaat het asfalt over in zand.
Het strand
Eenmaal in het zand is het verleidelijk om het hoge tempo nog even door te trekken, naar de lager gelegen kustlijn. Toch kun je beter meteen gas terugnemen om te voorkomen dat de benen voortijdig zwaar worden en je hartslag te hoog oploopt. Beoordeel de toestand van het strand en stem je route en snelheid daarop af. Als je geluk hebt is het eb en loop je over een brede strook vrij hard zand waarop je goed tempo kunt maken. Heb je pech – zoals in 2007 – dan staat het water hoog en wordt het zwoegen over een smalle strook stuifzand. Na pakweg 7 kilometer verlaat je de kustlijn en loop je omhoog naar de strandopgang bij Castricum aan Zee. Dat is een venijnig klimmetje waar toplopers proberen met een versnelling de concurrenten van zich af te schudden. De meeste anderen zijn zuiniger op hun krachten en lopen daar met kleine dribbelpasjes, of een wandelpas, omhoog.
De Duinen
Na het lange, schier eindeloze strand is het een verademing om over de meanderende paden door de duinen van het mooie Noord Hollands Duinreservaat te lopen. Je zult er niet veel vlakke stukken tegenkomen en dat maakt dat ook dit deel van het parcours toch wat pittiger is dan het lijkt.
De Bloedweg
Het is de ‘Heartbreak Hill’ van Egmond, deze 600 meter lange klim vanuit de duinen naar het dorp. Het steilste deel gaat richting de 8 procent! Hoeveel energie heb jij nog over voor deze kuitenbijter in de 18e kilometer van de race? Boven gekomen weet je dat je het hoogste punt van de Halve van Egmond hebt bereikt. Je gaat het halen!
De slotmeters
Met de vermoeidheid van de laatste klim nog in de benen gaat het gemiddeld licht dalend richting de vuurtoren. Daar begint een laatste klimmetje naar het laatste rechte eind op de boulevard en kun je je alvast verheugen op het moment dat je de medaille krijgt omgehangen.
Al deze aspecten - de snelle start, het strand inclusief de strandopgangen, de glooiende duinpaden en de adembenemende Bloedweg - zul je in de maanden voorafgaande het evenement moeten oefenen. Beperk je niet tot het ontspannen wegtikken van steady state kilometers op strak asfalt. Zoek voor een aantal trainingen het strand op, zowel bij hoog als bij laag water. Ervaar wat het omhoog en omlaag lopen over strandopgangen met je benen, je snelheid en je ademhaling doet. Zoek in je omgeving naar een helling die overeenkomt met de Bloedweg en doe daar een aantal heuveltrainingen.
Een perfecte manier om te proeven van wat je 14 januari te wachten staat word je geboden door de Pre-Run NN Egmond Halve Marathon, die 9 december 2023 wordt georganiseerd. Je kunt die dag kiezen tussen 8 en 16 kilometer. Wees er snel bij, er is plaats voor duizend hardlopers.
'Je bent aangewezen op je gevoel en gezonde verstand’
02-11-2023