In 50 jaar tijd is de NN Egmond Halve Marathon uitgegroeid tot een van de populairste en meest massale lopen van Nederland. De grootste aantrekkingskracht van deze halve marathon is ongetwijfeld de variatie in het parcours met daarbij het mooie traject door het Noordhollands Duinreservaat als hoogtepunt. Aantrekkelijk is ook de doorkomst door Egmond aan Zee en de sfeervolle finish te midden van duizenden toeschouwers. De regelmatige aanwezigheid van nationale en internationale toplopers heeft daarnaast in belangrijke mate bijgedragen aan de internationale bekendheid die deze jaarlijkse loop op de tweede zondag in januari verworven heeft.
De eerste editie van de Le Champion halve marathon vond plaats op 11 maart 1973. De loop was in die tijd een van de eerste evenementen voor trimmers die over een dergelijke afstand werd gehouden. Des te opmerkelijker was het gigantische deelnemersaantal op de 21 en 6 kilometer. Het grote aantal van totaal 1.100 deelnemers bracht de organisatoren vele onverwachte probleempjes. Toch had het geheel een succesvol verloop.
In de loop der jaren groeide het evenement uit en weerstond in 1974 de winter met autoloze zondagen en benzinedistributie. Op de eerste zondag na een reeks autoloze zondagen, maar met benzinedistributie, kwamen toch 900 enthousiastelingen naar Egmond tot zelfs uit België toe. Vele prestatielopers werden in de jaren daarna aangetrokken door de Nederlandse toppers die aan de start verschenen. Het organiserende Le Champion heeft altijd getracht eerst de Nederlandse top en daarna een aantal buitenlandse toplopers aan de start te krijgen. Tot heden ten dage wordt deze regel gehanteerd.
Het aantal deelnemers steeg in de loop der jaren o.m. door het invoeren van een derde afstand (3 kilometer).
Vanaf 1977 worden naast de halve marathon trimlopen over aanvankelijk 3 en 7 kilometer en later over 3,3; 6,6 en 9,9 kilometer georganiseerd. De 7 kilometer-loop ging daarbij ook door de duinen en over het strand; tegenwoordig heeft men de keuze uit een of twee rondjes door Egmond waar het publiek in afwachting van de finish van de 21 kilometer voor een gezellige sfeer zorgdraagt.
In 1979, toen Gerard Tebroke winnaar werd, was het aantal deelnemers beduidend minder. Oorzaak waren de invallende dooi en de ijzel waardoor vele lopers op weg naar Egmond strandden. In 1980 besloot de organisatie naast de prestatieloop over 21 kilometer ook een wedstrijd halve marathon in het leven te roepen om zodoende de topatleten een betere start te garanderen. Vanaf dat jaar is de loop georganiseerd onder auspiciën van AV Castricum. In 1980 was er voor het eerst een internationaal deelnemersveld. De Belg Marc Smet -beste marathonprestatie 2.10.00- moest echter met een tweede plaats genoegen nemen achter Gerard Mentink.
In 1981 kreeg de halve marathon een nog sterker deelnemersveld. Naast talloze Nederlandse topatleten verscheen de Engelsman Steve Kenyon aan de start. Ook nu kon Marc Smet niet met een eerste prijs naar huis gaan. In een tijdens stormachtig weer verlopen wedstrijd moest hij zijn meerdere erkennen in Steve Kenyon. In 1982 werd het internationale deelnemersveld verder uitgebreid. Zo waren de Schot Graham, de Belg Hagelsteens, de Duitser Spottel en de gehele Noorse A-selectie met de latere wereldrecordhoudster Ingrid Kristiansen aanwezig. Bij de heren won Alex Hagelsteens, die op het laatste moment in Egmond aan de deelnemerslijst was toegevoegd omdat Emiel Puttemans vanwege een blessure verstek moest laten gaan. Bij de dames zegevierde Ingrid Kristiansen afgetekend.
Ondanks de zware storm had de 11e halve marathon in 1983 een record aantal deelnemers (6.150). De zware storm had zelfs tot gevolg dat het parcours op het laatste moment gewijzigd moest worden; het strand was bij hoog water onbegaanbaar. Winnaar werd Marti ten Kate, die ex-wereldkampioen Leon Schots en de overige buitenlandse vedetten verrassend en overtuigend versloeg. Voor Marti ten Kate was het zijn eerste grote overwinning, maar later zouden er nog vele volgen.
De 12e halve marathon in 1984 ging eveneens gebukt onder zware weersomstandigheden. Het parcours langs het strand bleek nu echter begaanbaar en pal tegen de noordwester in vergrootte Alex Hagelsteens daar zijn voorsprong steeds meer.
Voor Jorgensen, Lambregts en Lismont bereikte hij de naar schatting 20.000 toeschouwers in Egmond. Primeur was dat de lopers alvorens de duinen in te gaan, eerst een ronde van 5 kilometer door Egmond aflegden en dat de finish verplaatst was van het Pompplein naar het busstation in de Voorstraat. De reacties daarop van zowel lopers als toeschouwers waren zeer positief.
De 13e halve marathon in 1985 sloeg alle records wat slechte weersomstandigheden betreft. Een niet aflatende sneeuwstorm geselde lopers, toeschouwers en medewerkers. Het parcours was nauwelijks herkenbaar en sneeuwschuivers konden de gestaag neervallende sneeuw nauwelijks verwerken. Ondanks dit weer waren er nog 4.450 inschrijvingen en alle lopers waren het er na afloop over eens dat ze iets unieks meegemaakt hadden. Peter en Wilma Rusman werden de sterke winnaars in de barre omstandigheden waarbij het strand in de pers met een doortocht over de Noordpool werd vergeleken. Bij de 14e halve marathon slaagde de organisatie er in voor minimaal drie jaar een nieuwe hoofdsponsor aan te trekken. Nationale-Nederlanden ondersteunde graag dit evenement wat tot gevolg had dat de bezetting in de top nog weer sterker werd. Grote vedette in 1986 was Olympisch kampioen Carlos Lopes die bij de finish echter Jorgensen, Hagelsteens en Ten Kate voor moest laten gaan. Een record aantal van 6.550 lopers trotseerde de harde wind op het strand. De 15e Halve Marathon in 1987 leverde liefst 7.300 deelnemers op onder winterse omstandigheden van tien graden onder nul.
De Brit Mike Bishop werd verrassend winnaar en vestigde een nieuw record op het in de duinen wat aangepaste parcours. Bij de 16e editie begin 1988 steeg het aantal deelnemers tot 7.750 totaal wat tot heden ten dage een record is. De weersomstandigheden waren met een temperatuur van zes graden boven nul zacht. De strijd werd weer op het strand beslist, waar Marti ten Kate Jorgensen op een definitieve afstand zette. Zowel bij de heren als bij de dames werden nieuwe parcoursrecords neergezet. Dit kwam mede omdat uit het duintraject vanwege de massale deelname enige heuvels waren weggelaten en het parcours dus iets minder zwaar was geworden. Een primeur in 1988 was het instellen van een businessloop voor bedrijfsteams. Tien bedrijven namen in deze categorie deel. Bij de 17e Le Champion halve marathon in 1989 ontbrak voor het eerst sinds jaren een hoofdsponsor. Nationale-Nederlanden had na drie jaar ondersteuning het hoofdsponsorschap niet verlengd. Gevolg was o.m. dat alle deelnemers met startnummers van Le Champion liepen, een unieke promotie voor deze vereniging. De bezetting was uiteraard wat minder sterk dan voorgaande jaren maar met de Nederlandse top, diverse Belgen en Engelsen alsmede de Deen Jorgensen kon toch van een prima bezet evenement worden gesproken. Uniek was de deelname van de Keniaan (Koskei) wat in Egmond niet eerder voorgekomen was. Deze kon het echter ondanks zijn reputatie niet maken. Het strand was uitermate moeilijk begaanbaar en vooral om die reden was het volbrengen van de 17e editie een prima prestatie. Totaal 7.000 deelnemers volbrachten de halve marathon of een der trimlopen.
De 18e editie op 14 januari 1990 had in de vorm van de Verenigde Spaarbank weer een hoofdsponsor. De Verenigde Spaarbank had de halve marathon van Egmond voor 1990 als enige loop in Nederland opgenomen in haar Topsportplan. Derhalve was de deelname van vele toppers gegarandeerd. Meest opvallend onder hen waren twee lopers uit Djibouti waarvan Youssouf Doukal tot de laatste meters in de clinch ging met Marti ten Kate. Toch redde Doukal het niet en werd Marti ten Kate voor de 3e keer winnaar in Egmond. Bij de dames vestigde Carla Beurskens met 1.13.25 een prachtig nieuw parcoursrecord en verbeterde het oude record van Dorthe Rasmussen met meer dan een minuut. Totaal 6.850 deelnemers namen aan deze 18e editie deel terwijl ongeveer 50.000 toeschouwers het evenement onder goede weersomstandigheden bijwoonden. De businessloop beleefde met 29 teams bijna een verdubbeling van het aantal inschrijvingen van het jaar daarvoor.
De 19e editie van deze halve marathon heeft plaatsgevonden op 13 januari 1991. Een bijna record aantal lopers van totaal 7.700 waren onder gunstige weersomstandigheden van de partij. Tonnie Dirks was op het strand duidelijk de sterkste en won voor de Duitser Burger. Het ontbreken van een hoofdsponsor was weliswaar nadelig voor de breedtebezetting in de top van het deelnemersveld maar deed aan de sfeer niets af. Bij de dames won de Tsjechische Alena Peterkova afgetekend.
De 20e uitgave van de halve marathon van Egmond is op 12 januari van 1992 een echt jubileumfestijn geweest. Deze editie was sterker bezet dan ooit. De toplopers streden daarbij om de punten voor het nieuwe Pickwick Run Classics Circuit. Winnaar werd voor het eerst een Keniaan t.w. Joseph Keino. Na een zware strijd op het strand met Tonnie Dirks won hij de race. Bij de dames won de Hongaarse Helena Barocsi in een nieuwe recordtijd. Zij had sterke tegenstand te duchten van de Keniaanse Tegla Lorupe, voor het eerst in Europa op de lange afstand actief. Pas in de laatste meters wist Helena Barocsi de race te winnen. Een nieuw deelnemersrecord van 7.800 personen werd zowel in totaliteit als bij de businessloop geboekt.
Ook in 1993 maakte de Egmonder Halve Marathon weer deel uit van de Pickwick Run Classics. Met de komst van hoofdsponsor Mizuno kon voorts voor een sterker dan ooit deelnemersveld worden gezorgd. Phillimon Hanneck en Tegla Loroupe waren de sterke winnaars. Tegla Loroupe verbeterde daarbij het wedstrijdrecord zeer royaal tot 1.10.41. De deelnemers trotseerden de stormachtige wind die men op het strand gelukkig in de rug had. Door het weer werd het verwachte aantal deelnemers van 8.000 niet bereikt. Nu nam het respectabele aantal van 7.400 personen deel; door de weersomstandigheden een aantal waar de organisatie royaal tevreden mee was.
Bij de 22e editie in 1994 is een primeur in de vorm van een businessloop over 8 kilometer opgezet. Dit naast de businessloop over 21 kilometer die gehandhaafd bleef. Voorts heeft de organisatie middels Nike voor drie jaar een nieuwe hoofdsponsor. De 22e Nike Halve Marathon is een zeer geslaagd evenement geweest. De hoge waterstand zorgde voor slechts een smalle strook (mul) zand waarbij de lopers menigmaal door het water moesten. Om die reden zal deze 22e editie de geschiedenis ingaan als een van de zwaarste lopen uit de historie. Door het fraaie zonnige weer waren tienduizenden toeschouwers getuige van het festijn. Bij de heren werd John Kiprono verrassend winnaar voor de sterke Tonnie Dirks en de eigenlijke favorieten German Silva uit Mexico (die later in het jaar de marathon van New York zou winnen) en Addis Abebe uit Ethiopië. Bij de dames won Tegla Loroupe (ook winnares van de marathon van New York in 1994) de Keniaanse tweestrijd met Hellen Kimayio. Anne van Schuppen werd sterk derde voor een derde Keniaanse loopster Joice Chepchumba.
De 23e Nike Egmond Halve Marathon in 1995 kende wederom een sterke bezetting. Grote vedette bij de mannen was Benson Masya. Vanuit het warme Kenia startte hij zo in het ijskoude Egmond en dat verliep nu niet helemaal naar wens. De overgang bleek te groot en hij werd slechts 18e, nauwelijks een seconde voor de Noord-Hollandse favoriet Ron van Diepen. Bij de vrouwen werd Tegla Loroupe voor de 3e keer royaal eerste. De omstandigheden waren ijzingwekkend. Spekgladde wegen met ijzel zorgde voor een beperktere deelname dan we in Egmond gewend zijn. Vooral vanuit het noorden van het land bleek Egmond onbereikbaar. Totaal 5.700 inschrijvingen inclusief 400 trimlopers werden ontvangen.
Bij de 24e Nike Egmond Halve Marathon op 14 januari 1996 waren vooral de prachtige weersomstandigheden bijzonder in combinatie met een loodzwaar traject over het strand. Parcoursrecords zijn er bijna alleen in de top bij de wedstrijd gesneuveld; de meeste andere deelnemers kwamen daar door het zachte strand bijna niet aan toe. Vincent Rousseau en Tegla Loroupe waren dat jaar de grote vedetten. Rousseau redde het niet tegen de nieuwkomer Elija Lagat en werd in de eindsprint verslagen; Tegla Loroupe won voor de vierde achtereenvolgende keer hoewel haar voorsprong minder was als andere jaren. In totaliteit liepen 6.200 deelnemers de 21 kilometer en 750 één der trimlopen.
Bij de vijfentwintigste editie van de Halve Marathon waren er arctische weersomstandigheden. De weken voor de loop vroor het hevig en het strand was omgetoverd tot een waar poollandschap. Invallende dooi op de ochtend van 12 januari 1997 zorgde voor een slechte na-inschrijving, zodat het verwachte deelnemersrecord uitbleef. Winnaar bij de vrouwen was wederom Tegla Loroupe; bij de mannen ging de overwinning naar John Kiprono, zodat bij de 25e Halve Marathon van een dubbele Keniaanse overwinning sprake was.
De 26e Nike Egmond Halve Marathon in 1998 werd gewonnen door de tweevoudig winnaar van de New York City Marathon German Silva. De Mexicaan bracht 1:03.08 op de klokken en bleef daarmee debutant Greg van Hest slechts met een drietal seconden voor. Vol bravoure was Greg van Hest de normaliter ongelijke strijd aangegaan en had het initiatief genomen. Nipt moest hij uiteindelijk het onderspit delven. De Keniaan Joseph Mereng werd derde in 1:03.23. Bij de dames was Tegla Loroupe voor de zesde achtereenvolgende keer winnares in een tijd van 1:11.47.
De 27e editie in 1999 kende onder uitmuntende omstandigheden w.o. een hard strand twee Nederlandse winnaars. Bij de mannen won voor het eerst sinds 1991 weer een Nederlander. Greg van Hest deed dat met een ijzersterk parcoursrecord van 1:01:19. Met bijna een minuut voorsprong op Kamiel Maase (1.02.10) terwijl Marco Gielen derde werd. Daarna volgden pas de Kenianen Ngetich en Kurgat. Ongekend was deze Nederlandse suprematie in Egmond. Bij de vrouwen bereikte Irma Heeren de finish ook in een nieuw parcoursrecord van 1:10:03. Zij bleef daarmee zesvoudig winnares Tegla Loroupe verrassend voor. Deze prachtige resultaten deden veel beloven voor de toekomst van de Nederlandse atletiek.
De 28e Nike Egmond Halve Marathon heeft meer inschrijvingen dan ooit. Onder prima omstandigheden liepen 10.000 deelnemers door de smalle straatjes van Egmond aan Zee, door het Noordhollands Duinreservaat en langs het Noordzeestrand. Het eerste grote loopevenement van het nieuwe millennium werd gewonnen door de Keniaan Wilson Kigen in 1:02.38. Kamiel Maase won op geringe afstand de sprint om de tweede plaats van Tesfaye Tola uit Ethiopië. Beiden finishten in 1:02.48. Greg van Hest werd vierde in 1:03.00. Bij de dames eiste de Keniaanse Tegla Loroupe de zege op in 1:12.10. Het was voor Loroupe de zevende keer dat zij in Egmond de zege pakte. Nadezhda Wijenberg was de beste Nederlandse in een tijd van 1:13.55 en legde hiermee beslag op de derde plaats.
De 29e Nike Egmond Halve Marathon kreeg bij de heren een fantastische Nederlandse winnaar. Kamiel Maase versloeg in een schitterende eindsprint de Keniaan Wilson Kigen, oud winnaar van de Nike Egmond Halve Marathon. Op een parcours welke in omgekeerde volgorde werd afgewerkt i.v.m de opbrekingen in Egmond aan Zee. De laatste slag viel hierdoor niet zoals gebruikelijk op het strand. Waar een ieder er vanuit ging dat de winnaar bij de heren tevens de winnaar van de man vrouw wedstrijd zou worden. Ging dit voor de heren niet op. Suzan Chepkemei al wekenlang in topvorm maar in de media in de schaduw van een Tegla Loroupe en Lornah Kiplagat ging in alle “rust”, naar een werkelijk verbluffende eindtijd van 1.10.35. De beste Nederlandse atlete was dit jaar Irma Heeren, Irma liet in Egmond zien dat ze weer helemaal op de weg terug is. Met name in het duingebied wist zij naar voren te komen om uiteindelijk op de derde plaats terecht te komen.
De 30e Nike Egmond Halve Marathon kenmerkte zich door schitterend weer en prachtige resultaten. Wilson Kigen (KEN) eindigde als eerste in een tijd van 1:02:40. Zijn landgenoot Paul Biwot werd tweede in 1:02:42. Luc Krotwaar eindigde op een prima derde plaats, slechts 6 seconden achter de winnaar (1:02:46). Bij de dames zegevierde wederom Susan Chepkemei (1:11:39). Shitaye Gemechu uit Ethiopië eindigde als tweede in 1:13:36. Derde werd de Duitse Luminita Zaituc uit Duitsland. Zij eindigde in een tijd van 1:14:59.
In 2003 bij de 31e Nike Egmond Halve Marathon werd Luc Krotwaar de overall winnaar. Pas op 500 meter voor de finish achterhaalde hij de 1e vrouw Lornah Kiplagat. Het Nederlandse succes werd compleet gemaakt door de 2e plaats van Kamiel Maase die de Kenianen Wilson Kigen en Simion Kiprop voorbleef. In totaliteit schreven 10.450 personen in voor de halve marathon. Tot het laatste moment was het in 2003 spannend of vanwege de hoge waterstand wel lang het strand gelopen zou kunnen worden. Uiteindelijk bleek dit haalbaar terwijl de volgauto’s omgeleid werden.
In 2004 jaar, tijdens de 32e editie van de Nike Egmond Halve Marathon, werden de lopers geconfronteerd met barre weersomstandigheden. Een stormachtige zuidwestenwind in combinatie met zware regenbuien deden velen besluiten zich pas in het laatste half uur richting Noord-Boulevard te spoedden. De strijd om de ereplaatsen werd dit keer uitgevochten tussen drie Kenianen. Pas op de Noord-Boulevard liet Kipsang zijn landgenoten Kibiwott en Kibet achter zich. Hugo van den Broek werd op de 4e plaats de beste Nederlander. Bij de vrouwen behaalde Jane Ekimat de overwinning in een wedstrijd die zij als gruwelijk zwaar kwalificeerde. Nadja Wijenberg werd op de 4e plaats de beste Nederlandse. In de over-allwedstrijd tussen vrouwen en mannen behaalde Kipsang ook de overwinning. Bijna 10.000 lopers bereikten de finish van de halve marathon. Ondanks de zware weersomstandigheden waren dit er meer dan ooit.
Voorafgaand aan de 33e editie van de Egmond Halve Marathon was het lange tijd onzeker of het alternatieve parcours uit de kast gehaald zou moeten worden. Pas vijf uur voor de start bleken de zware storm en de breedte van het strand geen obstakels te vormen om wederom een record aantal deelnemers van 12.500 over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat te leiden. Nieuw element was de kwart marathon, waaraan maar liefst 2.500 hardlopers deelnamen. Spannend was de strijd tussen de mannen. Slechts 1 seconde was het verschil tussen de Keniaanse winnaar Robert Cheboror (1.35.35) en zijn landgenoot Jason Mbote. Beste Nederlander was wederom Hugo van de Broek (6e in 1.04.55). Bij de vrouwen was Hilda Kibet uit Kenia de sterkste in 1.13.18, hetgeeen ruim voldoende was om haar landgenote Hellen Kimutai achter zich te houden (1.13.38). Beste Nederlandse was Selma Borst (5e in 1.15.17).
Kamiel Maase stal de show bij de 34e editie van de Egmond Halve Marathon. Nederlands beste lange afstandsloper aller tijden was – vijf jaar na zijn eerste Egmondse overwinning – in een ongekend spannende finale de snelste uit een kopgroep van zes man. De Keniaan Wilson Kigen (winnaar in 2000 en 2002) snelde voor de Ethiopiër Abiyotte Guta naar de tweede plaats. In een tactische race, waarin langzaam werd gestart, ontspon zich een sensationele eindsprint op de Noord-Boulevard van Egmond aan Zee. Niet alleen de strijd tussen de mannen werd op de laatste meters beslecht, maar ook de traditionele man-vrouw wedstrijd vond hier zijn climax. Slechts 1 seconde was het verschil tussen Maase en Susan Chepkemei, die in een felle sprint er wel in slaagde de derde man Abiyotte Guta voor te blijven. Nog nooit was het verschil tussen de mannen en de vrouwen zo gering, wat meer dan ooit aantoont dat de man-vrouw wedstrijd extra spanning geeft aan de Le Champion klassiekers. Susan Chepkemei won na haar eerdere triomfen in 2001 en 2002 voor de derde keer bij de dames.
Een harde westenwind en hoogtij rond het starttijdstip zorgden er in 2007 voor dat de 12.500 deelnemers aan de 35e jubileumeditie van de Egmond Halve Marathon een uur later dan gepland van start gingen. Organisator Le Champion besloot hiertoe omdat het strand anders niet breed genoeg zou zijn om de duizenden lopers droogvoets de duinen in te sturen. De uitdagende weersomstandigheden gaven Egmond zo een passend jubileumgeschenk. Het weer is immers altijd sfeerbepalend tijdens de Egmondse nieuwjaarsklassieker. De Ethiopiër Eshete Wondimu bleek het beste in staat weerstand te bieden tegen de elementen. Hij won door een splijtende demarrage in de slotfase van de wedstrijd in een tijd van 1.04.13, waarin hij ook de vrouwen voorbleef in de traditionele man/vrouwwedstrijd. Juwawu Wirimai uit Zimbabwe volgde op 0.14 en titelverdediger Kamiel Maase werd derde op 0.21 van de Ethiopiër. Opvallend detail was dat Keniaanse mannen er dit jaar niet te pas kwamen in Egmond. Wilson Kigen was met een zevende plaats pas de beste Keniaan. De overwinning bij de vrouwenrace werd pas op de finishstreep binnengehaald door de Keniaanse Hilda Kibet in een tijd van 1.13.25. De Ethiopische Gete Wami kwam een fractie tekort en finishte in dezelfde tijd op de tweede plaats. Groot was het verschil met nummer drie Pauline Wangui uit Kenia, die uitkwam op 1.15.11.
Vanaf 2008 ging de Egmond Halve Marathon verder als de PWN Egmond Halve Marathon. De beheerder van het Noordhollands Duinreservaat besloot een hoofdsponsorschap aan te gaan met het evenement dat voor een groot deel in haar gebied plaatsvindt. De 36e editie eindigde in een Ethiopische dubbelzege. Mulugeta Wami hield zijn landgenote Shuru Deriba in de traditionele man-vrouw wedstrijd slechts drie seconden achter zich. De wedstrijd kwam door de zuidenwind dit jaar pas op gang na de eerste 7 kilometer over het strand waar de lopers werden geconfronteerd met fikse tegenwind. De strijd brak los op de terugweg door het Noordhollands Duinreservaat, maar de beslissing in zowel de vrouwen- als de mannenrace kwam kort voor de finish tot stand op de Boulevard van Egmond aan Zee. Mulugeta Wami hield in 1.04.33 de Marokkaan Adil Annani 14 seconden achter zich. Een knappe derde plaats werd gehaald door Michel Butter. In 1.04.49 moest hij slechts 2 seconden toegeven op de derde plaats. In de vrouwenrace was het verschil tussen de eerste drie dames nog minder dan bij de mannen. Shuru Deriba, trainend in dezelfde groep als Mulugeta Wami, was ondanks haar angst voor de zee 8 seconden sneller dan de Nederlandse titelverdediger Hilda Kibet (1.13.30). Kibet bleef hiermee nipt de Ethiopische Tiruwork Mekonnen voor (1.13.34). Niet onverdienstelijk was tenslotte de vierde plaats van de Nederlandse Selma Borst (1.14.24). Totaal deden 12.500 deelnemers mee aan de PWN Egmond Halve Marathon.
De tijden van de winnaars zijn lange tijd niet zo langzaam geweest als in 2009, en dat had alles te maken met de gure omstandigheden. Ook het zachte zand maakte het onmogelijk om in de eerste 11 kilometer al een versnelling te plaatsen. Daarom bleven de atleten dicht bij elkaar, hielden elkaar in de gaten en wilde niemand het kopwerk doen. Winnaar werd uiteindelijk de Keniaan Wilson Kipsang in 1.05.36. Michel Butter eindigde op een knappe 2e plaats. Bij de vrouwen won Workitu Ayanu in 1.16.33. Hilda Kibet werd tweede. Egmond stond eveneens in het teken van het afscheid van Kamiel Maase. Slechts vier weken had hij zich voorbereid op de halve marathon, waar hij normaal toch zo’n maand of vier voor uittrekt. Hij lapte zich op, liet zijn achillespeesblessure even voor wat het was en nam met een mooie 8e plaats afscheid van de wedstrijdsport. Emotioneel kwam hij over de meet. ‘Ik ben een nuchter persoon, maar nu ik over de finish ben gekomen, is het toch wel raar dat het is afgelopen. Het feit dat we zo langzaam liepen op het strand, was dit keer in mijn voordeel. Ik miste de versnellingen, maar met die realiteit moet ik nu leven. Ik heb genoten vandaag, vooral ook door de aanmoedigingen van het publiek. Zelfs na 20 jaar topsport riepen sommigen ‘hup Emiel’, maar dat is ze vergeven!’
Het jaar 2010 is met recht de zwartste pagina in de historie van de PWN Egmond Halve Marathon. Voor het eerst in de geschiedenis werd het evenement namelijk afgelast. Een dieptepunt voor iedereen die ‘Egmond’ een warm hart toedraagt. De GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) gaf kort voor aanvang van het evenement aan de medische hulpverlening bij het evenement niet te kunnen garanderen als gevolg van de extreme weersomstandigheden. Een negatief advies dat er in resulteerde dat de burgemeester van Bergen (waar Egmond aan Zee onder valt) geen toestemming kon geven het evenement door te laten gaan. Voor het eerst werd de PWN Egmond Halve Marathon dus slachtoffer van de extreme weersomstandigheden waaraan het evenement zijn heroïsche reputatie wrang genoeg wel te danken heeft.
Iedereen was er in 2011, na de afgelasting in 2010, op gebrand van de 38e PWN Egmond Halve Marathon een succes te maken. In de aanloop naar het evenement werd de weersverwachting nauwlettend in de gaten gehouden. De opluchting was dan ook groot toen bleek dat de weeromstandigheden deze keer geen spelbreker zouden vormen. Een frisse zeewind zorgde traditioneel wel weer voor een mooie strijd tegen de elementen, waarmee Egmond zijn status van winterklassieker weer op een positieve manier eer kon aandoen. De wedstrijd bij de toplopers leverde een spannende strijd op, waarin de Afrikanen domineerden. De Ethiopiër Ayele Abshero kwam uiteindelijk als eerste in 1.02.23 over de finish, de vierde snelste tijd ooit in Egmond gelopen. De eerste vrouw was de Ethiopische Abebech Afework in 1.12.53.
De PWN Egmond Halve Marathon beleefde in 2012 haar 39e editie. Het werd een prachtig event met snelle tijden dankzij het harde strand en de noordwesten wind. Dit resulteerde ook in snelle tijden bij de toplopers. De Ethiopiër Dawit Wolde verbeterde het parcoursrecord in een tijd van 1.00.46. Landgenoot Meseret Haily kwam op de boulevard als eerste vrouw over de finish, in een tijd van 1.11.18. De eerste Nederlander werd na een spannende finish Khalid Choukoud, hij kwam na een spannende eindsprint tegen Michel Butter als eerste over de finish in 1.03.13 (6e overall). Bij de Nederlandse vrouwen zegevierde Hilda Kibet, in een tijd van 1.11.45.
Tijdens de 40e editie van de PWN Egmond Halve Marathon waren de omstandigheden ideaal. De lopers en het in grote getale toegestroomde publiek werden getrakteerd op een prachtige winterse dag met veel zon en niet te veel wind. Met een temperatuur van onder nul was het wel koud voor de ruim 17.000 ingeschreven deelnemers. De wedstrijd werd gewonnen door Abera Kuma. De onbekende atleet uit Ethiopië kon de Keniaanse favorieten voorblijven en kwam verrassend in 1.01.20 als eerste over de finish op de boulevard. Helah Kiprop uit Kenia ging er bij de vrouwen met de overwinning vandoor. Op de laatste honderd meter wist zij na een spannende eindsprint de nummer twee, Flomena Chepchirchir, op één seconde voor te blijven in 1.10.55. Beste Nederlander bij de mannen was Michel Butter in 1.02.46 (9e overall) en Andrea Deelstra eindigde als eerste Nederlandse vrouw in 1.15.12 (6e overall).
Bij de 41e PWN Egmond Halve Marathon was een record aantal lopers van 17.739 van de partij. De weersomstandigheden waren zeer gunstig, maar de hoge waterstand zorgde voor een smalle strook mul zand. Met name de lopers uit de laatste startgroepen werden hierdoor gedwongen regelmatig door het water te lopen. De Ethiopische Guteni Schone kwam op de boulevard na 1.11.55 als eerste over de eindstreep. De man-vrouw wedstrijd, waarbij de vrouwen eerder starten dan de mannen, werd hierdoor voor het eerst sinds 2001 weer gewonnen door een vrouw. Het Ethiopische succes werd compleet gemaakt door de winst van Ayele Abshero (1.02.52). Hij won in 2011 ook al in Egmond. Adriënne Herzog eindigde als derde vrouw op het podium en was beste Nederlandse in 1.12.58. Abdi Nageeye eiste de plek als beste Nederlander op (1.03.48, vijfde overall).
In totaal trotseerden tijdens de 42e PWN Egmond Halve Marathon 17.000 hardlopers de zware weersomstandigheden. Het was afzien vanwege de uitzonderlijk harde wind. Bij de kwart marathon moest zelfs het alternatieve parcours met heen- en terugweg door de duinen worden ingesteld. Toch was het voor de deelnemers vooral ook een mooie uitdaging, die hoort bij het karakter van de PWN Egmond Halve Marathon. De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaanse Purity Cherotich in 1.11.40. Hierdoor werd voor het tweede jaar op rij de traditionele man-vrouw wedstrijd gewonnen door een vrouw. Bij de mannen kon de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist als beste weerstand bieden tegen de elementen in 1.03.01. Eerste Nederlander was Abdi Nageeye, die bijzonder knap als vierde man eindigde in 1.03.59. Andrea Deelstra noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.15.51.
De 43e Saucony Egmond Halve Marathon werd gewonnen door de Ethiopiër Yekeber Bayabal. Hij kwam in zijn eentje de Boulevard Noord op en finishte na 1.08.08. Abdi Nageeye lag lang op medaillekoers, maar kreeg in de laatste kilometers te kampen met steken in zijn zij en moest Bernard Kipyego en Abera Kuma voor zich dulden. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Ethiopische Genet Yalew (1.19.02).
In 2017 werd de nieuwjaarsklassieker gewonnen door de Ethiopiër Dawit Wolde in 1.02.41. Hij won in 2012 ook al eens in Egmond en verbeterde toen het parcoursrecord. De wedstrijd bleef tijdens de 44e editie tot in de laatste meters spannend, zowel bij de heren als de dames. Desi Jisa uit Bahrein was de winnares bij de vrouwen in een tijd van 1.12.08. De Nederlander Abdi Nageeye eindigde zeer knap als tweede op het podium in 1.02.43. Ruth van der Meijden lag ook lang op medaillekoers, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats in 1.13.58. In totaal genoten 17.800 deelnemers van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van Egmond aan Zee. Het goede weer zorgde er bovendien voor dat het publiek in grote getalen langs de kant de lopers stond aan te moedigen.
In de editie van 2018 was Edwin Kiptoo een klasse apart. Na een razendsnelle start wist de 24-jarige Keniaan de wedstrijd om te toveren in een one man show. Geen enkel moment kwam zijn overwinning in gevaar, in een tijd van 1.02.36 kwam hij als eerste over de eindstreep op de boulevard van Egmond aan Zee. Vlak daarvoor had hij de Ethiopische Zeyneba Yemer ingehaald, die met de prijs voor beste vrouw naar huis ging (1.12.19). Beste Nederlander was Abdi Nageeye in 1.04.34 (4e overall) en de Egmondse Jill Holterman eindigde als eerste Nederlandse vrouw in 1.15.21 (6e overall). De omstandigheden in Egmond aan Zee waren tijdens deze 45e editie goed. Met zo’n 3 graden was het fris, maar met weinig wind lag het tempo in de wedstrijd hoog.
In 2019 ging de winst van de 46e NN Egmond Halve Marathon naar de Ethiopiër Ayele Abshero. Het was de derde keer dat hij de wedstrijd op zijn naam schreef (eerder won hij in 2014 en 2011). Hij noteerde een tijd van 1.04.57. Ook bij de dames was er Ethiopisch succes. Haven Hailu kon het beste met de omstandigheden omgaan en klokte een eindtijd van 1.14.51. Ruth van der Meijden eindigde knap als vierde vrouw en was beste Nederlandse in 1.17.20. Ronald Schröer eiste de plek als beste Nederlander op in 1.07.08 (9e overall). De 70-jarige Jaap Wit uit Heerhugowaard volbracht als enige deelnemer voor de 46e keer de halve marathon.
De 47e editie van de NN Egmond Halve Marathon (in 2020) werd gewonnen door de Belg Bashir Abdi. In een stormachtig Egmond aan Zee kwam hij na 1.08.23 in zijn eentje de Boulevard Noord op. De stevige zuidwestenwind zorgde voor de langzaamste tijd sinds 1985. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Ethiopische Tsehay Gemechu, zij klokte een tijd van 1.20.29. Eerste Nederlander was Mohamed Ali, die bijzonder knap als derde man overall eindigde in 1.08.59. Bo Ummels noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.24.01 (4e overall).
In zowel 2021 als 2022 moest de NN Egmond Halve Marathon vanwege de coronapandemie worden afgelast.
In 2023 was het dan eindelijk tijd voor de 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon! Deze editie werd gewonnen door de Soufiane Bouchikhi. De Belg zegevierde in een winderig Egmond aan Zee in een tijd van 1.07.33. Tom Hendrikse noteerde de tweede tijd en kwam als eerste Nederlander over de finish in een tijd van 1.08.19, gevolgd door Khalid Choukoud. Tijdens de strijd bij de vrouwen waren alle ogen gericht op hardloopfenomeen Nienke Brinkman. Brinkman trok haar eigen plan en maakte haar favorietenrol waar met een tijd van 1.178.24. Hiermee hield zij Andrea Deelstra (1.19.42) en Jennifer Gulikers (1.20.47) achter haar.